Blog

 

 

Tájházak Napja a „VILLA SCEDERKYN” Tájházban 2024. április 27.

A „VILLA SCEDERKYN" Tájház, a Tájházszövetség tagjaként immár negyedik alkalommal csatlakozott a Tájházak Napja országos rendezvénysorozathoz. 

A délután jó hangulatát a napsütés mellett az Apró Tiszagyöngy, a Pántlika és a Tiszagyöngy Néptáncegyüttesek alapozták meg.

A produkciók után lehetett játszani, színezni, mű fecskefészket készíteni gipszből, illetve el lehetett sajátítani a körmönfonás technikáját is. A belépésnél mindenki húzhatott magának egy régi mesterséget, de aki nem volt megelégedve a neki jutóval, kipróbálhatta pályaorientációs dobozunkat is, amely segítséget nyújtott a megfelelő hivatás kiválasztásában.

A hagyományt tartva, most is lehetett növényeket örökbe adni és fogadni, és a közös virágültetés is nagyon jól sikerült, újra virágba borult kis tájházunk.

Fabatkák reményében sokan érkeztek gyalog, biciklivel, és/vagy népviseletben. A fa korongocskákat különféle tárgyakra vagy épp tevékenységekre lehetett beváltani.

Többen támogatták a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet is kitűzőik megvásárlásával. De az is mutatja a látogatók madárbarát hozzáállását, hogy senki nem háborgatta a máskor igen népszerű hordólovaglós játékunkat, hisz tudták, hogy az most egy cinegecsaládnak nyújt épp otthont.

Voltak bemutatók, ahol Barcsay Andrea fazekas jóvoltából a drótos mesterséggel, Bodnár Dániel szarufaragónak köszönhetően pedig a szarvasmarha tülkök faragásával ismerkedhettek meg a vendégek.

Tájházunk udvara a már meglévő rovarhotele és D-típusú madárodúi mellé kapott a Tiszatáj Közalapítványtól egy C-típusú madár-, illetve egy denevérodút ajándékba. Ezek kihelyezése a mai napon meg is történt. Lenner Ádám, az alapítvány munkatársa kicsik és nagyok érdeklődését egyaránt felkeltve tartott egy érdekes előadást a fecskék és denevérek hasznosságáról.

A Tiszaújvárosi Települési Értéktárnak köszönhetően a város értékeiről készült kültéri kiállítást is megnézhették az emberek, illetve a tájház új, 15. időszaki tárlatát is, melyet Ferenczik-Lévai Fanni muzeológus nyitott meg. A címe: Szerinted mi ez? Aki nem tudja, és még nem látta, 2025 márciusáig még megnézheti.

Köszönjük minden közreműködőnek és látogatónak a részvételt! 

A falvédőkről

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

„Villa Scederkyn” Tájház
Cím: 3580 Tiszaújváros, Bocskai u. 18.
Telefon: +36 49/548-445
+36 49/548-446
 

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH