Biztosan sokan elgondolkodtunk már azon, vajon hogyan születtek meg azok az ételek, amelyeket ma nap-mint nap eszünk? Mennyit kísérletezhettek velük mire megszülettek a ma fogyasztható változatai?

Sokszor a puszta „véletlennek" volt köszönhető egy-egy ételünk létrejötte, amit ma magától értetődőnek veszünk. Ezek közül néhány…

Pezsgő

A pezsgő nem mindig volt olyan kifinomult, minőségi ital, mint manapság, inkább a silány borkészítés eredményének tekintették. A 17. században a borkészítők rengeteg időt töltöttek azzal, hogy eltávolítsák a buborékokat a palackokból. Később mégis megszerették az emberek a buborékos italt. Dom Pierre Perignon bencés szerzetes véletlenül rábukkant a tökéletes formulára. A történet szerint ezt mondta: „Jöjjetek gyorsan! A csillagokat iszom!"

Kellogg's Corn Flakes

A Kellogg's Corn Flakes-t eredetileg John Harvey Kellogg és testvére, Will Keith Kellogg találta fel az 1890-es évek végén. Eredetileg granolát készítettek, de a folyamat során véletlenül a búzaszemeket pelyhekké törték. Will tovább kísérletezett, míg végül a kukoricát is pelyhesítette, és létrejött a Kellogg's Corn Flakes receptje. A félresikerült kísérletből született meg a híres corn flakes, a kukoricapehely.

Kéksajt

A legenda szerint egy részeg sajtkészítő egy félig megevett kenyeret hagyott a sajtok mellett. Mikor visszatért, látta, hogy a penész a kenyérről „átvándorolt" a sajtra, ami attól kék lett. Napjainkban persze a kéksajt előállítása ellenőrzött körülmények között és körültekintően kiválasztott baktériumokkal történik.

Fagylalt tölcsér

Közkeletű történet, hogy az 1904-es Saint Louis-i világkiállításon egy fagylaltárusnak elfogyott a pohara, és nem tudta már mibe mérni a jeges csemegét. Szomszédja, egy Ernst Hamwi nevezetű, szíriai származású cukrász sietett a segítségére. A frissen sült keleti ostyáit (ropogós, gofri-szerű édestészta) tölcsérformájúra tekerte, és ezekkel segítette ki megszorult kollégáját. Hamwi a sikeren felbuzdulva megalapította saját tölcsérgyárát, a Cornucopia Waffle Companyt.

Nachos

A ropogós snacket egy véletlen folytán fedezte fel, egy egyszerű konyhai alkalmazott, Ignacio "Nacho" Anaya a mexikói Piedras Negras-ban található Victory Clubban 1943-ban.Tíz amerikai katonafeleség, a Fort Duncan Army bázisról épp vásárlókörúton volt, amikor megéheztek, ám nem találták a szakácsot, így Anayának improvizálnia kellett: egy nagy tányér tortilla chipsre reszelt sajtot szórt, az egészet megolvasztotta, majd a tetejére szeletelt jalapeñót pakolt, és Nachos especiales-ként (Nacho specialitása) szolgálta fel. Azóta a nachos igen közkedvelt lett a világ minden táján.

Mazsola

Már időszámításunk előtt 2000-ben felfedezték a mazsolát, miután valaki rábukkant egy elszáradt szőlőültetvényre. Eredetileg dekorációként használták, kereskedtek vele, és sportrendezvényeken díjként kapták a versenyzők, a középkorban pedig édesítőszerként is használták.

Tofu

A Kínából eredeztethető tofu felfedezése a monda szerint a Han dinasztia idejére tehető (i. e. 206-220). Eszerint egy szakács azzal kísérletezett, hogy főtt szójababot ízesített magnézium-kloridos sóoldattal, és végül egy krémes állagú ételt kapott, ami a tofu lett. Emellett léteznek más elméletek, az egyik szerint például egy férfi a főtt szójababot krémesre keverte, mert valamilyen puha ételt szeretett volna az idős szüleinek készíteni.

Csokis keksz

Az 1930-as években Ruth Graves Wakefield és a férje egy családi panziót működtetett, ami a feleség házi készítésű desszertjeiről volt híres. Egyszer, amikor Ruth csokoládés kekszet akart készíteni, későn vette észre, hogy elfogyott a kakaópor, amit erre a célra szokott használni, viszont volt otthon csokoládé, amit Andrew Nestlétől kapott. Apró darabokra vágta, és belekeverte a már előkészített masszába. Úgy gondolta, hogy amikor a sütőben megolvad a csoki, akkor a végeredmény ugyanolyan lesz, mint a kakaóval. Tévedett. A csoki nem folyt szét, hanem egészben maradt, azóta pedig több nemzedék készíti így a csokis sütiket, muffinokat és persze a csokoládé darabos kekszet!

A sütinek köszönhetően Ruth hatalmas hírnévre tett szert, ami azt eredményezte, hogy jelentős mértékben megnőtt a kereslet a táblás csokoládé iránt. A Nestlé nem is habozott sokáig és felkereste a Wakefield házaspárt. A Nestlé a házaspárnak életük végéig szállította a csokit, cserébe a Nestlé az összes termékük csomagolására rányomtatja a receptet, és ezenfelül előálltak a Nestlé Toll House csokis keksszel is, ami pontosan ezen recept alapján készült el, és bárki leveheti az üzletek polcairól.

Sajtos pufi (extrudált kukoricapehely)

A sajtos pufiként ismert rágcsa, eredetileg állateledelnek készült. A történet az 1930-as évekbe nyúlik vissza, amikor is egy wisconsini takarmányokat előállító üzem alkalmazottja, Edward Wilson gondolt egyet, és megkóstolta ezt a puffasztott kukoricamagot. Úgy találta, hogy nem is olyan rossz, és némi fűszert hozzáadva kellemes kis snacket állított elő belőle. Munkaadója, a Flakall Corporation nevű cég illetve annak alapítói szabadalmaztatták a terméket, melyet ma már több mint 100 vállalat forgalmaz különböző formában és ízesítéssel.

Pálcikás jégkrém

Egy mindössze 11 éves kisfiú találmánya, melyet feledékenysége hívott életre.

1905-ben a szénsavas üdítőitalok éppen elterjedtek és nagy népszerűségnek örvendtek. Egy 11 éves kisfiú, Frank Epperson úgy döntött, hogy megpróbálja otthon elkészíteni a saját változatát, mivel nem volt pénze az italra. Egy fajta porral és vízzel kísérletezett, amellyel elég közel került az üdítőhöz. Éjszakára kint felejtette, és a pohár tartalma megfagyott, Frank gyermekként kíváncsiságból megkóstolta. Azonnal rájött, milyen jó dolgot készített és hamarosan árusítani kezdte a közvetlen környezetében és a helyi vidámparkban a vezetékneve alapján elkeresztelt, Epsicles-nek hívott finomságot. „Találmánya" viharos sikert aratott, szabadalmaztatta, és 20 év elteltével Pop'sicles-ként terjedt tovább a világon.

Kávé

Ez a sokunk által nélkülözhetetlen frissítő ital állítólag Etiópiából származik, és egy Kaldi nevű kecskepásztor érdekes megfigyelésének köszönhetjük. Úgy tapasztalta, hogy az állatai, miután egy bizonyos fa bogyóiból falatoztak, furcsamód felélénkültek és szinte nem is aludtak az éjszaka folyamán. A különös esetet elmesélte a helyi kolostor lakóinak, azok pedig főzetet készítettek a szóban forgó fa terméséből. A serkentő ital rájuk is kedvező hatással volt, éberen tartotta őket a hosszan tartó esti imák alkalmával. A kávébab hamarosan eljutott az Arab-félszigetre, majd az egész világon ismertté vált.

Sör

Bár Mezopotámiában – ma nagyjából Irán, Irak, Szíria és Törökország területén – már a i. e. 6. században is hivatkoznak a sörre, de arról sokkal kevesebb információ van, hogy kihez is fűződhet a feltalálása. Gasztrotörténészek úgy vélik, hogy puszta véletlennek köszönhető a legnépszerűbb alkoholos ital megszületése. A kenyérkészítés során egy kenyeret sütő embert elkapott az eső, ő pedig abbahagyva a kenyér dagasztását, futásnak eredt. Egy-két nappal később tért csupán vissza a tésztához, ekkor fedezte fel, hogy egy erjesztett folyadék keletkezett.

Chips

1853-ban George Crum, egy New York-i szakács egészen véletlenül készítette el a világ első burgonya chips-ét. Egy idegesítő vendég folyamatosan visszaküldte a burgonyát, amit a szakács készített, mondván, hogy az túl szottyos és puha. Crum móresre akarta tanítani az elégedetlen vendéget és extra vékonyra szelte a burgonyát, majd ropogósra sütötte és jó alaposan megsózta. A vendégnek azonban nagyon is ízlett a világ első chips-e, és népszerűsége azóta is töretlen.

Coca cola

Ma már szinte mindenki összeköti a Coca Cola üdítőgyárral a kóla italt, pedig a történet egyáltalán nem ezzel kezdődött. Az eredeti italt, a kokabort Franciaországban készítette el egy korzikai gyógyszerész, és Vin Mariani volt a neve, kokacserjéből és borból állt. A gyógyhatású, élénkítő italnak még a tengerentúlon is híre ment, és egy amerikai gyógyszerész John Pemberton is kísérletezett egy saját változattal. Hamarosan azonban beköszöntött a szesztilalom, így új recepttel kellett előrukkolnia az úriembernek. Így született meg a cukros, szénsavas ital, amelyben már kóladió volt. A többi ma már történelem. 

Felhazsnált forrás:

https://www.nosalty.hu/ajanlo/10-etel-veletlen-felfedezes

https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/5-etel-amit-a-veletlennek-koszonhetsz